В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Корените на конфликта на Анкара с Амстердам и Брюксел

Кузман Илиев, В развитие, 15.03.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Коментар по една от най-важните теми във външнополитическия дневен ред – рязкото охлаждане на отношенията на Турция с Холандия и ЕС като цяло, даде в предаването „В развитие“ с Димитър Вучев ководещият на Boom&Bust Кузман Илиев.

„Генезисът е в сериозните вътрешнополитически проблеми в Холандия и Турция. Това, което виждаме на международно равнище, този дипломатически скандал е по-скоро изражение на това, че вътре в собствените си страни политиците, които в момента притежават властта, се опитват да още повече консолидират тази власт в собствените си ръце“, коментира Илиев.

„Ердоган се опитва да мобилизира човешкия и електоралния ресурс, който има в Европа, пречи му се, но просто защото става въпрос за Ердоган, тъй като бяха направени много компромиси с оглед на „мигрантската карта“, която държи“, каза гостът в студиото.

Рюте неизбежно трябва да предприеме тази реторика и да направи смели постъпки. Това трябва да направи и Меркел, която вкара 1 млн. бежанци в Германия. Това е модата във Франция. Това се случи и във Великобритания с много сериозен успех. Ако Рюте не го направи и не се опълчи на Турция в тази ситуация, той буквално може да загуби всякаква легитимност“, заяви още Илиев.

Целият разговор вижте във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие