В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Как да пазим репутацията си от лавината фалшиви новини

Пепи Димитрова във В развитие, 15.03.2017

Пепи Димитрова, собственик на агенция ПР2. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Пепи Димитрова, собственик на агенция ПР2. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Всеки е уязвим от атаката на фалшивите новини и то на много ниска цена, а противодействието на една подобна атака е изключително трудно. Системата вече работи на принципа на терористичните клетки - атаката идва от огромен брой места, комбинирани по всякакъв начин и така нямаш механизми за реакция. Това каза Пепи Димитрова, собственик на агенция "ПР2", в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки.

"Врагът няма лице. Виждаш как проекти за милиони долари се поставят под сериозен риск за дни и трябва да намериш механика да се бориш с това", каза Димитрова. По думите й това е глобален проблем, но засяга сериозно и компаниите в България.

Единственото "работещо" решение, според специалиста, е, когато има атака, насочена към дискредитирането на определен продукт, да се подходи браншово, с обединени усилия, за да се защити имиджът.

На въпроса дали е работеща стратегията за игнориране на фалшиви новини по адрес на дадена компания, Димитрова посочи примера на Coca Cola, която е направила точно това преди време. Игнорирането на проблема обаче е довело само до неговото задълбочаване. "Който говори пръв, той бива чуван по-добре. Ако не реагираш бързо, след това става невъзможно да опровергаваш, защото лъжата се разпространява мигновено по неконтролируеми канали. Случаят с Coca Cola е добър урок за всички малки компании". 

През последното полугодие черният ПР става механизъм за изнудване на недобронамерени хора. Те работят под шапката на граждански организации, които не работят активно или са създадени специално с цел дискредитиране на определена компания или институция. Въпреки това "НПО" все още звучи в общественото съзнание като нещо възвишено и така този метод се превръща в най-агресиращата тенденция в черния ПР в България

Това, което можем да направим, е да говорим все повече за този проблем и да дадем на потребителя на информация повод да се съмнява. 

Вижте целия коментар:

Последни новини
Още от В развитие