В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Безопасността на потребителите в ерата на безкрайното предлагане

Евелина Досева, експерт в ДАМТН, и доц. Теменуга Стойкова, Център за качество на стоките – Варна, В развитие, 15.03.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Коментар за заплахите, дебнещи потребителите в ерата на глобализиране на световните пазари, водещо до неограничено и безкрайно предлагане дадоха в предаването „В развитие“ Евелина Досева, експерт в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) и доц. Теменуга Стойкова от Центъра за качество на стоките към икономическия университет във Варна.

Кои са най-опасните за потребителите стоки? „Не искам да квалифицирам нещата като по- и най-опасни. Те или са опасни, или са безопасни. Опасни са, когато дават възможност да бъдат наранени хората, които ги използват, или децата, които си играят с тях. Това, което е направено през годините, от когато България е вече член на ЕС, е една система за бързо реагиране, в която всички контролни органи, които защитават потребителите, имат ангажимент да публикуват откритите опасни продукти. Контактна точка по тази система е Комисията за защита на потребителите, а ние като държавна агенция, занимаваща се с надзор на пазара, имаме ангажимент да подаваме информация за открити опасни продукти“, коментира Досева.

За миналата година в ДАМТН са пристигнали сигнали за 930 продукта, допълни тя. „От тях 553 са детски играчки, 250 са електрически уреди. Останалите са пиротехнически изделия, лични предпазни средства, машини, плавателни съдове, строителни продукти“, коментира експертът.

В разговора се включи по телефона и доц. Стойкова, която коментира проведената днес във Варна кръгла маса по въпросите за потребителската безопасност. „Кръглата маса премина с изключителен интерес и участие на всички заинтересовани страни. Имаше представители на ДАМТН, на Митница Варна, на общинските структури и дирекции на управление, икономически оператори, представители на нашия университет. Взе се решение, свързано с необходимостта от провеждане на по-чести дискусии по проблемите за безопасността на стоките и потребителската защита, както и други форуми, на които може да се даде дума на заинтересованите страни, за да може да се намери най-доброто решение. Има нерешени проблеми, които налагат изготвяне на нормативен документ и засилване на кнтрола“, заяви Стойкова.

Вижте целия разговор:


 

Последни новини
Още от В развитие