В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

България трябва да действа бързо, за да осребри отстъпките на Газпром

Юлиан Попов във В развитие, 15.03.2017

Снимка: freeimages.com Снимка: freeimages.com

"Газпром" има интерес да се комерсиализира все повече и да работи по международните стандарти. Въпреки че в краткосрочен аспект всички мерки, насочени към "Газпром", създават проблеми на компанията, от стратегическа гледна точка те работят за модернизирането й и са в полза на руския енергиен и износен сектор. Това каза Юлиан Попов, председател на Европейски институт за ефективност на сградите (ЕИЕС), в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. Попов коментира отстъпките, с които се ангажира "Газпром" в контекста на разследването на Генерална дирекция „Конкуренция“ на ЕК за злоупотреба с монополно положение в ЦИЕ. 

Трудно е да се каже, че предложенията и отстъпките на "Газпром" са революционни, но са много важни за България, каза събеседникът. "Едно от предложенията е газът да се продава на пазарни цени, но при липса на пазар е трудно да се каже какви са тези пазарни цени. Решението е те да бъдат обвързани с някои от европейските хъбове, което ще доведе до значително намаление на цената на българския пазар".

"Другите ангажименти са технически - да не се възпрепятства преминаването на газ през българска територия, да се подпомагат системни и трансгранични връзки, както и да не се предявяват претенции за пропуснати ползи или загуби, свързани с Южен поток, което за страната ни е много важно. Това е възможна заплаха за българската държава и можеше да свърши с резултат, сходен с този на оборудването за Белене". 

Сега българското правителство трябва да реагира бързо и да заеме страна в тези договорености, защото нито спадът на цените, нито който и да е от останалите ангажименти е гарантиран, подчерта гостът. 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие