В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Ролята на България в обещанията на Газпром към Европа

Мартин Владимиров, енергиен експерт, Център за изследване на демокрацията, В развитие, 14.03.2017

Централата на Газпром в Москва. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Централата на Газпром в Москва. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Тема във „В развитие“ в минутите след 13:00 бяха отстъпките, които Газпром е готов да направи с оглед на това да бъде прекратено разследването за монопол срещу компанията в Европа. Каква е ролята на България в този казус? Събеседник на Делян Петишки бе енергийният експерт от Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров.

„Трябва да се спомене, че разследването на комисията започна до голяма степен заради България, тъй като поне по две от точките, по които се повдигнаха обвинения срещу компанията, беше намесена страната ни. Газпром бива обвиняван за това, че възпрепятства реекспорта на газ от една страна в ЕС в друга, въпреки третия либерализационен пакет, заради дългосрочните договори, подписани с отделните клиенти“, обобщи Владимиров.

„Тези дългосрочни договори и в частност ценовите условия зависят от това, дали дадена държава следва руската политика спрямо определени инфраструктурни проекти – в случая ставаше въпрос за „Южен поток“ и сделката между България и Русия за намаляване на цената на газа с 20% през 2013. Сделката беше обвързана с инвестиционното решение за началото на строителството на тръбата в България. Така че всъщност комисията отделя изключително голямо внимание на казуса с България и голяма част от обещанията на Газпром, публикувани вчера, се отнасят именно за страната ни“, добави той.

Какви са тези обещания на руския газов гигант? „Едно от тях е, че Газпром се задължава оттук нататък да не възпрепятства по никакъв начин сключването на междусистемни сделки, в конкретния става дума за такава сделка между Гърция и България и България и Румъния за пренос на природен газ по виртуален способ – т.е. през транзитните връзки. По този начин на практика се освобождава регионалната търговия на газ. Сега, ако, разбира се, това споразумение влезе в сила, българските потребители ще могат да получават суровината през терминалите за втечнен газ от Гърция. Нещо, което е революция, тъй като до момента у нас нямаше възможност да се внася газ извън договора с Русия“, каза енергийният експерт.

„Ако се чете внимателно изявлението на Газпром, трябва да се отбележи, че компанията поставя условия пред реекспорта на газ, като така, ако се изнася газ от Централна Европа, например от Унгария, Чехия, Полша към балтийските страни или България, то Газпром си запазва правото да начисли допълнителна такса върху преноса на суровината. Такса, която е доста голяма и на практика ще направи новия алтернативен газ от Западна и Централна Европа към България неконкурентоспособен – става въпрос за €16 на 1000 куб. м.“, коментира още Владимиров.

Целия разговор вижте във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие