В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Опитите на държавата да доведе хората до работните места куцат

Надя Василева във В развитие, 14.03.2017

Снимка: Velko Angelov/Bloomberg Снимка: Velko Angelov/Bloomberg

Всеки четвърти работодател в България смята да увеличава броя на служителите си през настъпващото второ тримесечие на 2017. Това сочи обзорното изследване на Manpower Group. Търсещите работа в България могат да очакват най-силния период на наемане от началото на проучванията на Manpower през 2011, твърдят от компанията. "Резултатите са обнадеждаващи от гледна точка на това, че работодателите наистина имат развиващ се бизнес и отворени нови позиции, но не толкова положителни от гледна точка на наличието на кадри в България. Трябва да се гледа от двете страни", коментира Надя Василева, изп. директор на Manpower Bulgaria, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. 

69% от българските работодатели не предвиждат промяна на числеността на персонала до средата на 2017. Около 24% планират да увеличат броя на своите служители през следващите три месеца, което е повишение от 10% в сравнение с първото тримесечие на 2017 и с 3% повече спрямо същия период на миналата година. 4 на сто от българските работодатели планират намаление на работната сила. 

"Работодатели от всички сектори предвиждат наемане на нов персонал, но най-силно това е изразено в сектора на производството и търговията".

Най-големите оптимисти са работодателите от пловдивския регион, следвани от София. "През последните няколко години над 100 компании започнаха да произвеждат компоненти, особено в автомобилната индустрия, в пловдивската индустриална зона. Това създава търсене на хора за производство и инженери в големи количества, което определено ще бъде голям проблем в региона". 

Бързо ли се "потушават" опитите на работодателите за внос на кадри под натиска на "нарастващ протекционизъм на държавата"? "Куцат" ли опитите на държавата да се докарват хората до работа? Ще бъдат ли достатъчни излизащите от университета кадри? Какви емигранти трябва да се привличат за трудовия пазар в България? 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие