В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Облачно ли е бъдещето за слънчевата енергия

Боян Рашев във В развитие, 14.03.2017

Боян Рашев, управляващ партньор в denkstatt България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Боян Рашев, управляващ партньор в denkstatt България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Фотоволтаичната енергия тепърва ще постига голям скок в света, но това важи само за места като Хаити и Сахара, където ресурсът е непрекъснат. В Европа слънчевата енергия ще се прилага от компании и домакинства за постигане на енергийна независимост. Това каза Боян Рашев, управляващ партньор в denkstatt България, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. Гостът коментира отчетения ръст от 50% на производството на слънчева енергия в световен мащаб и рекордния брой слънчеви панели, инсталирани през 2016.

"Новите приложения на соларните панели са в страшно много направления, но ако говорим за захранване на мрежата, на цялостната енергийна система на Европа, фотоволтаиците по-скоро пречат". 

На въпроса дали политиката на ЕС за насърчаване на възобновяемите енергийни източници е била успешна или неуспешна от гледна точка на пазарната логика гостът каза, че "пазарна логика никога не е имало". Митническият режим за фотоволтаични системи в Европа защитава една единствена компания, обясни събеседникът. "Някога протекционистичната политика на Европа е имала пазарна логика, но с времето тя тотално се е загубила".

Буксуват ли технологично комерсиалните панели в световен мащаб? Какво е бъдещето на соларната енергия в България? Защо европейската система е самоподдържаща се? Как функционира кръгът: колкото повече мощности се инсталират, толкова по-скъпа става енергията и бизнесът има интерес да инсталира още повече мощности? Как потребителите заплащат за тази "въртележка"? Какви са измеренията на бума на слънчева енергия в САЩ, Индия, Китай и Африка? Какво да очакваме от нови играчи като Tesla?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие