В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Комунизмът трябва да се помни и разбира, за да не ни споходи пак

Владимир Сиркаров във В развитие, 14.03.2017

Владимир Сиркаров, Bloomberg TV Bulgaria. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Владимир Сиркаров, Bloomberg TV Bulgaria. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

И в началото, когато комунизмът настъпва никой не е можел да си представи, че група хора могат да предизвикат такъв лавинообразен ефект, с такива последствия върху глобалната икономика. Ако не си дадем сметка какъв бе генезиса на оформянето на СССР и какво доведе до рухването му, ако не помним историята ще продължаваме да наблюдаваме същия нагон на много места по света, свързан с популизма и историята може да се повтори. Това коментира водещият на Boom & Bust Владимир Сиркаров в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев.

Стремежът всички да живеят еднакво добре, който стои в основата на класовата борба, се изражда в точно обратното. Класовото разделение е огромно и "другарите", политическата вихрушка, имат специални привилегии, припомни Сиркаров. 

Доста психолози обрисуват персонажът, който може да бъде издигнат в култ, като физически много стабилен, като спортна натура, като човек, който може да "тропне по масата", но "Ленин е точно обратното". Основната притегателна сила, която може да повлече масите, е мисията. Нужно е един човек да може да лансира една мисия, която да бъде свързвана с нещо добро и революционно, допълни анализаторът.

"Тази мисия, тази идея обединява и постепенно Ленин, със своите идеи, базирани на марксизма, довежда до силно агрегиране на влияние върху много сериозни кръгове. След това започва интересното - когато се придобие власт над масите на идейно ниво, може да се премине към структурното им управление. Единственият начин това да проработи е блокиране на медиите, блокиране на производството - да няма конкуренция и частна собственост. Това води до сериозен нагон приближените до властта да се облагодетелства с позиции в цялостните процеси. Това образува бюрокрацията".

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие