В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Абсурдно ли е турското помпане на мускули на фона на икономическите реалии

Доц. Паскал Желев, УНСС, В развитие, 14.03.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

В позиция ли е Турция да поставя условия на Европа в светлината на резкия срив в отношенията между Анкара и Брюксел? Какво е отражението на факта, че ЕС е най-големият търговски партньор на изпадналата в тежка политическа и икономическа криза държава? Отговорът на тези въпроси даде в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки преподавателят в УНСС доц. Паскал Желев.

Действията на Турция са лишени от всякаква икономическа логика, смята гостът в студиото.

„Страната е силно интегрирана с ЕС във външната си търговия – около 45% от износа й е насочен към страните в Европа. В този смисъл обтягането на политическите отношения действително не почива на икономическа логика“, заяви той.

„Почти невъзможно е Турция да преориентира експорта си в един малко по-краткосрочен или дори средносрочен план. Ако се замразят търговските отношения с ЕС, тя ще влезе в една дълбока рецесия“, добави преподавателят в УНСС.

Самата Нидерландия, която е в центъра на текущите събития, с $3-те млрд. турски износ към нея не е основен експортен пазар на южната ни съседката, отчита гостът в студиото. „За Холандия това не е водещият търговски партньор, като една Германия да кажем с близо 10% от износа и вноса“, каза той.

„Инвеститорите на първо място следят инвестиционния климат, политическия риск, а тенденциите от последните години в Турция далеч не са благоприятни. Политическият конфликт действа в посока отблъскване на инвеститорите или поне задържане на намеренията им“, отчете Желев.

Вижте целия разговор:

 

Последни новини
Още от В развитие