В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Какви рискове крие за Тръмп спадът на данъчните приходи

Ивелина Петрова във В развитие, 13.03.2017

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

За последните 12 месеца до 28 февруари общите приходи в държавния бюджет на САЩ намаляват с 1,1% до $3,275 трлн. спрямо отчетените $3,31 трлн. година по-рано, с което записват най-големия си спад от финансовата криза насам. 

Ако се върнем година назад от периода 1970 насам, ще забележим, че всеки път, в който държавните приходи отчитат отрицателна стойност на годишна база, САЩ се намират на прага на рецесия или вече са навлезли в подобен период. 

Оценките показват, че по-голямата част от срива на приходите се дължи на двуцифрения спад на корпоративните данъчни приходи, което поставя въпроса какви са реалните корпоративни печалби с оглед на еуфорията на пазарите.

Спадът на данъчните приходи поставя и още една неизвестна, свързана с обещанията на американския президент Доналд Тръмп за данъчна реформа и намаляване на данъците за компаниите, които произвеждат в страната. 

На фона на курса на затягане на паричната политика в САЩ и фискалните стимули, които са заложени в програмата на новата администрация, намалението на данъчните ставки без да бъде компенсирано от други приходни пера в бюджета крие сериозен риск от преобръщане на посоката и дори изправяне на САЩ на прага на следваща рецесия, смятат анализатори. 

Вижте повече във видеото:

 

 

Последни новини
Още от В развитие