В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Как може да спечелим от либерализацията на бизнеса с марихуана в Канада

Владимир Сиркаров, В развитие, 13.03.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Тема във „В развитие“ с водещ Димитър Вучев бяха перспективите пред един неортодоксален, но много интересен и разполагащ с огромен потенциал бизнес в Канада – този с марихуана. Гост в студиото беше ко-водещият на Boom&Bust Владимир Сиркаров.

„Канада още от 2001 облекчи режима за медицинската марихуана, а от началото на тази година на федерално ниво вече е разрешена консумацията като цяло. Знаем че САЩ, въпреки започнатата през 40-те години тежка война срещу наркотиците, е една от първите държави, които започнаха да легализират марихуаната и за медицински цели, и за широкото й използване. Но там все още, поне на федерално ниво, все още забраната е налична“, резюмира Сиркаров.

„Проучванията на Deloitte сочат, че тази индустрия в Канада ще достигне на годишна база до $22,6 млрд., като обемът на производството ще достигне до 600 хил. килограма за година, което е много повече от това, което към момента се произвежда от 38-те лицензирани производители. Така че потенциалът да се повишава предлагането, да се появяват нови играчи и сегашните такива да покачват своите печалби, е много сериозен “, каза гостът в студиото.

Как може да се спечели от текущия положителен тренд?

„Най-лесното нещо, което можем да направим, говорейки за портфейлни инвестиции, да участваме чрез покупка на производители на този вид стока. Такива компании има и те не са малко. Deloitte изчислява, че публичните компании, които са част от този бизнес, генерират около $8,7 млрд. на година, като някои от тях са Canopy Growth Corp, Aurora Cannabis Inc, Aphria Inc, Mettrum Health Corp, Supreme Pharmaceuticals Inс и други“, коментира Сиркаров.

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие