В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Изострят ли се отношенията между ЕС и Турция

Любомир Кючуков, директор на ИИМО, В развитие, 13.03.2017

Снимка: Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Снимка: Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Конфликтът на Турция с Холандия не беше търсен, но до голяма степен беше предвидим. Това коментира директорът на Института за икономика и международни отношения (ИИМО) Любомир Кючуков в ефира на "В развитие" с Делян Петришки

По думите му от една страна тече процес на генериране на все по-остри противоречия между ЕС и Турция по редица проблеми, а от друга се наблюдава нарастване на самочувствието и амбициите на Турция от гледна точка на нейната по-голяма значимост за сигурността на самия ЕС през призмата на конфликта в Близкия изток, войната в Сирия и бежанската криза. 

"Турция черпи ресурс от няколко процеса, сред които е и войната в Сирия. Страната до голяма степен е бариера за преливането на нестабилност от Близкия изток към Европа", посочи той. "От друга страна, конфронтацията на Европа с Русия и тежките отношения с Иран дадоха възможност на Турция да търси партньорства и възможност за политическо маневриране, което да засили нейните позиции", допълни експертът. 

Според Кючуков в този контекст събитията в Близкия изток до голяма степен способстват за превръщане на Турция не просто в ключов регионален играч, но и в глобален фактор. 

"ЕС има политическия ресурс за въздействие върху взаимните политики и решения с Турция, който се крие в двустранните отношения, преговорите за присъединяване, включително и с т.нар. предприсъединителни фондове, от които до този момент е усвоена много малка част", коментира още той. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие