В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Турската лира е най-печелившата валута сред тези на развиващите се пазари

Пазарен коментар на Симин Демокан, В развитие, 10.03.2017

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

Редовния си пазарен коментар от Истанбул направи в предаването В развитие изпълнителният продуцент на Bloomberg Симин Демокан.

„Оптимистичен ден за финансовите пазари тук, в Турция. Лирата е най-печелившата валута сред валутите на развиващите се пазари. Тя се покачи спрямо долара за първи път от три дни, докато централната банка продължи да затяга ликвидността“, информира изпълнителният продуцент на Bloomberg.

Не е ясно дали Турската централна банка ще повиши лихвите на следващата си среща на 16 март, ставя ясно от думите на Демокан. „Като цяло, тази седмица лирата поевтиня с повече от 1% спрямо долара, тъй като повишаването на лихвите от Фед изглежда сигурно.Индексът Borsa Istanbul също се търгува с повишение днес, но за седмицата е почти без промяна“, каза още тя.

Фокус бе поставен и върху визитата на Реджеб Ердоган в Москва. Демиокан отбелязва, че основна тема на разговор ще бъде продължаващият конфликт в Сирия.

„Един от основните проблеми остава подкрепата на Москва за кюрдските бунтовници, които се сражават срещу Ислямска държава в Сирия. Анкара гледа на тях като терористична организация, докато Русия и САЩ ги считат за съюзници.Това тревожи и разстройва Анкара. Турция се притеснява, че сирийските кюрди ще създадат автономен регион по турско-сирийската граница.“, коментира тя.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие