В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Кой, как и защо ни следи

Борис Гончаров, експерт по киберсигурност, В развитие, 10.03.2017

Борис Гончаров, експерт по киберсигурност. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Борис Гончаров, експерт по киберсигурност. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Генезисът на проблема в контекста на новите разкрития на WikiLeaks е, че американските служби за сигурност са склонни да трият информация, свързана с техники на атака и по-скоро уязвимости, които съществуват в популярни софтуерни продукти и услуги. Това коментира експертът по киберсигурност Борис Гончаров в ефира на "В развитие" с Димитър Вучев.

Дебатът свобода или сигурност се изостря в пространството, смята още той. Когато настане паника по отношение на подобен тип явление, това се използва като инструмент за създаването на по-сериозни и по-задълбочени методи на следене и контрол, коментира експертът. 

Според някои данни щетите от киберпрестъпления ще достигнат $3-6 тлрн. до 2026, посочи още Гончаров. Обемът на проблема е сериозен от финансов аспект, което води до драстични последици в икономическата среда, отбеляза още той.

Гончаров коментира и стъпките, които трябва да бъдат направени, за да се подсигури една държава киберсигурност. Естония е страната, която най-много работи в тази посока, обясни той. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие