В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Какъв би бил ответният удар на Китай срещу американския протекционизъм

Мариана Трифонова - икономист, Институт за икономическа политика в Китай, В развитие, 10.03.2017

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

„Анализаторите в Китай не очакват да се стигне до търговска война, но със сигурност са подготвени да посрещнат едни протекционистични мерки от страна на администрацията на Тръмп. Те смятат, че и двете страни биха загубили много от подобен конфликт, но мерките, които биха могли да предприемат китайските власти, за да бъдат по-твърди и да разубедят новата американската администрация, са например ограничаване на поръчките на самолетите Boeing и пренасочването им към Airbus, което може да доведе и до сериозна загуба на работни места в САЩ.“ Това заяви в предаването В развитие с водещ Вероника Денизова икономистът от Института за икономическа политика в Китай Мариана Трифонова. Тема на разговор бяха икономически действия на азиатската държава и възможните ходове на Пекин при евентуални ултрапротекционистични действия на новата администрация във Вашингтон.

Друга ответна мярка би било и забрана на соевите продукти, които се внасят от САЩ, намаляването на употребата на различни американски бизнес услуги, каза още Трифонова. „Китай смята, че е добре подготвен да се справи с едни такива мерки до степен, която би разубедила американската администрация от подобен протекционизъм“, смята тя.

„Протекционистичните мерки, които г-н Тръмп представи, са насочени само и единствено към Китай, те засягат много от партньорите на САЩ по света, а тяхна жертва стана ТТP – траснтихоокеанското споразумение“, каза Трифонова.

Китай има поле на сътрудничество с всички държави, които биха били негативно засегнати от протекционизма на Тръмп, но доколко Пекин ще съумее да се възползва от този шанс зависи от това, дали ще успее да балансират своите стратегически и икономически интереси, обобщава икономистът.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие