В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Решението на ЕЦБ – коментарите

Владимир Сиркаров, В развитие, 09.03.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Основните изводи от решенията, обявени на днешната пресконференция на Европейската централна банка коментира в студиото на В развитие с Димитър Вучев водещият на предаването Boom&Bust Владимир Сиркаров.

„Има голям шанс програмата TLTRO (Тargeted longer-term refinancing operations) да бъде продължена под някаква форма, през 2017. Що се отнася до промените в количествената програма, които бяха анонсирани през декември, те фактически бяха потвърдени – че от април 2017 месечните покупки от страна на ЕЦБ ще възлизат на €60 млрд. от досегашните €80 млрд.“, коментира гостът в студиото.

Сиркаров цитира и думите на гуверньора на ЕЦБ Марио Драги, който заяви, че ако макроикономическата картина се влоши под някаква форма, и ако това се приеме от институцията като риск за европейската икономика, то количествената програма може да продължи и като период, и като различни покупки на активи, тоест портфолиото да се разшири в следствие на дискреционните решения на ЕЦБ.

„На политическата сцена знаем, че пред Европа предстоят изключително важни избори, които определено могат да повлияят на ЕЦБ. Няма да е пресилено да кажем, че тя се диктува предимно от политическите решения, а не от икономическите реалности“, заяви още той.

„Според Марио Драги рисковете от дефлация до голяма степен са изчезнали. Това е облекчение за мнозина, но както нееднократно сме коментирали в това студио, дефлацията не е проблем. Проблемът, който се асоциира с дефлацията, е грешната представа за динамиката в икономическите процеси. Виждаме повишаваща се инфлация и повишаващ се БВП. Тогава какво се случва с излизането от програмите?“, каза още Сиркаров.

Целият коментар вижте във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие