В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Как чисто имиджовите ползи от членство в еврозоната ще привлекат инвеститори

Георги Стоев, икономист от Industry Watch, В развитие, 09.03.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Перспективите пред България за влизане в еврозоната, трябва ли това да се случи, и има ли страната ни друга алтернатива освен приемането на единната европейска валута, коментира в предаването В развитие с водещ Димитър Вучев икономистът от Industry Watch Георги Стоев.

Дебатът трябва ли България да влезе в еврозоната има две нива, смята Стоев. „Първото е свързано с чисто макроикономическото и експертно обяснение на въпроса защо е по-добре да се влезе в еврозоната, отколкото да се стои в сегашния механизъм на валутен борд с фиксиран към еврото лев. Де факто, внасяйки в българската икономика всички потенциални негативи на еврото като валута, в същото време не бихме ли могли да се възползваме от потенциалните позитиви от членството в еврозоната. Това е макроикономическият аргумент „за“ влизане в нея“, коментира той.

„Второто ниво, вторият аргумент е не толкова макроикономически, а имиджов за страната. На България, след членството й в ЕС, й липсва силен имиджов сигнал към инвестиционната общност, че нещо хубаво се случва в бизнес средата. Не можахме да получим членство в Шенген, не можахме да договорим поне старт на членството ни в еврозоната. В същото време различни инвеститорски организации пращат негативни сигнали към партньорите ни в чужбина, че България става все по-лошо място за инвестиции, което не винаги е подкрепено с твърди факти, но в крайна сметка е явно, че има група инвеститори, които биха гледали на подобна стъпка положително“, заяви Стоев.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие