В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Аргументите против влизането на България в еврозоната

Георги Вулджев, икономист в ЕКИП, В развитие, 09.03.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Какви са аргументите България да не влезе в еврозоната коментира икономистът от ЕКИП Георги Вулджев. Предаването е В развитие с водещ Димитър Вучев.

Според гостът в студиото не е задължително позитивните ефекти, които застъпниците на членството ни в еврозоната изтъкват – евтино кредитиране, ниски лихвени проценти, по-добър инвестиционен имидж , да станат реалност. „Има рискове, на които се подлагаме, влизайки в еврозоната и те са основно вътрешни, които за момента са елиминирани от съществуването на валутния борд. Те касаят фискалната дисциплина – ако влезем в еврозоната политиците ни ще могат много по-евтино да взимат дълг, държавните ни облигации, които сега не се изкупуват от ЕЦБ, тогава ще се изкупуват. Това означава, че нашите политици ще могат да предприемат активна монетарна политика, като финансират по-големи харчове“, изведе аргументите си Вулджев.

Фокусът на разговора се премести и върху перспективите за излизане от механизма на валутен борд. „Ако става въпрос за премахване на сегашния валутен борд и преминаване към фиксинг на валутата към някой актив или кошница от активи като златото например, това би било стъпка в правилната посока“, смята Вулджев, според когото най-лошият вариант при евентуално напускане на механизма е преминаването към плаваща валута.

Подробности вижте във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие