В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Любов по време на война – непознатата Сирия

Даян Шаер, писател, В развитие, 08.03.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Гост в студиото на В развитие с водещ Вероника Денизова е българо-сирийската писателка Даян Шаер, която разказва за романа си „Има ли места в рая?“, вдъхновен от живота й в Сирия и за предстоящата днес (8 март) премиера на документалния филм, направен по него.

От какво е вдъхновен романът? „Романът беше вдъхновен от моите отношения с баща ми, който е роден в Сирия и от личните ми спомени, които успях да създам в тази красива и тогава мирна държава, които са много наситени със щастие. Един ден, докато бях тук, в България, и вече няколко години не можехме да пътуваме до Сирия, аз се върнах в спомените си и осъзнах, че те са толкова красиви, че са годни да бъдат дори роман. “, разказа Шаер.

Романът е много приказен в началото. Той приковава хората в една държава, която в момента е недостъпна, и омагьосва със своята екзотика, защото и самата Сирия е много екзотична. След това читателите минават през моста на бежанците, който превежда от едно място на друго, стигайки тук, до България. Много исках да пристигнат тук, а не в някоя друга държава, защото в мен има любов към двата народа и исках да я съчетая в книгата“, допълни тя.

Прожекцията на документалния филм по романа ще се проведе днес (8 март) от 18:30 в Огледалната зала на Софийския университет, като входът е свободен.

Подробности за романа и филма по него вижте във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие