В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Защо в по-малките държави се живее по-добре

Славчо Маринов, пазарен анализатор, В развитие, 07.03.2017

Карта от IX век на Европа Снимка: Shuttershock Карта от IX век на Европа Снимка: Shuttershock

Съвременната икономика прославя икономиите от мащаба. По-голямото е по-евтино, по разходоефективно и по-добро. Смята се, че същият принцип важи и при правителствата. Реално обаче стимулите на действие са много по-различни на политиците и гражданите, живущи в различни по размер държави. 

Така обобщи новата книга на германския професор и автор на "Трагедията на еврото" Филип Багус - "Wir schaffen das alleine!" (в пр. "Ще се справим сами") пазарният анализатор Славчо Маринов в ефира на "В развитие" с Вероника Денизова

В своята книга проф. Багус дава историческа перспектива на малките държави в контекста на Европа и, по-конкретно, родната си Германия и техния успех, каза Маринов. По думите на автора мирната конкуренция на германските графове, херцози и князе от XVII и XVIII век с политиките си да привлекат най-добрите поети, скулптури, художници и хора на изкуството е сред една от причините за процъфтяването на Просвещението по тези земи.

В малките страни е по-лесно и по-ефективно гражданите да гласуват с краката си, отколкото с бюлетини, за да променят страната си към добро, като просто се преместят в съседната страна. Причината - границата е наблизо, подчерта анализаторът, допълвайки, че същият процес в Русия ще бъде значително по-проблематичен. 

На въпрос защо след като по-малкото е по-добро по линия на държавите, Маринов посочи, че "рядко политическата история на държавите е била писана от политическите възгледи на хората, живеещи в тях". Всъщност този процес има много повече общо с технологията за водене на война и природните дадености на една земя, каза анализаторът. Така например равните места са по-лесни да бъдат завладени, тъй като завоевателите биха могли да използват конниците по-ефективно, докато същото би било значително затруднено в планински пресечен терен, допълни той. 

Вижте повече!

 

Последни новини
Още от В развитие