В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Музеите отново са на мода

Надя Захариева, Фондация Америка за България, и Мадлен Янева, Политехнически музей, В развитие, 07.03.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Коментар за поредното издание на наградата на Фондация „Америка за България“ #ВМУЗЕЯСМЕ , учредена с цел да засили интереса на обществото към музейната институция, направиха в студиото на В развитие с водещ Вероника Денизова Надя Захариева от фондацията и Мадлен Янева от Политехническия музей в София.

„Каузата на наградата е да отвори по-широко вратите на обществените организации – музеи, галерии, зоопаркове, филхармонии, опери и т.н. за работа с деца и семейства. Все повече семейства търсят смислен начин да прекарат своето свободно време и да научат нещо ново с децата си. Какъв по-добър начин от това да отидеш в музея или галерията в своя град?“, резюмира същността на инициативата Захариева, отчитайки, че трендът вратите на музеите да се отварят в тази посока отбелязва положителна промяна от началото на инициативата през 2009.

„В наградите се включват обществени организации, които имат програми за деца. Връчваме наградата в 3 категории - „Най-добра работа с деца“, „Най-добра работа със семейства“ и „Най-добро публично-частно партньорство“. Не ограничаваме наградата само за организации, които имат подобни програми, възможно е те да имат желание да започнат подобно начинание“, допълни тя, посочвайки и размера на премията – 5 хил. лева.

Отдавна е отминала тенденцията музеите да не са най-предпочитаното място за хората, отбеляза от своя страна Мадлен Янева. „Напротив, от няколко години всички колеги упорито работят, за да превърнат музеите в социални арени, в места за социален контакт. Иначе финансовите затруднения са факт. Знаете колко се отделя за култура, знаете как се разпределят средствата. Няма какво друго да правим, освен да бъдем креативни и иновативни и по всякакъв начин да се опитваме да привличаме средства“, заяви тя.

Фокусът на разговора се премести и върху кадровите предизвикателства, пред които са изправени музеите. Има ли интерес сред младите хора да работят в културните институции? „Специално в нашия музей, който е с много малка численост – 23 човека, 5 са много млади. Разбира се, че заплащането не е добро, но не е то основното. Нещата могат да се променят, ако нещата се правят с любов и желание и отсрещната страна – публиката, съответно реагира“, каза Янева.

Целият коментар вижте във видеото:


 

Последни новини
Още от В развитие