В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Европа на няколко скорости минава през разпада на ЕС

Божидар Данев, изпълнителен председател на Българска стопанска камара, В развитие, 06.03.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Гледната точка на бизнеса в процеса на икономическа фрагментация на ЕС, идея, известна като „Европа на няколко скорости“, представи в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев.

„Това, което ме учудва, е, че в предложението на Юнкер има пет опции, пет различни сценария. Най-неприемливият от тях – различните скорости, трудно би могъл да бъде осъществен, като това може да стане само чрез денонсиране на Лисабонския договор, който е в основата на ЕС. Тоест, първо трябва да разпуснем ЕС и тогава да вървим към Европа на различни скорости“, коментира Данев.

„Европа още не може да се осъзнае от сериозния удар, който й нанесе Brexit както в икономическо, така и в морално отношение. Тя търси начин да излезе от тази ситуация дали като търси вътрешни резерви, или като цели някаква друга реализация на своите виждания. Ако задълбочим в подобно виждане, бихме могли да кажем, че ако има няколко скорости, тогава Германия ще бъде на първа позиция. А къде ще отидат Италия, Португалия, Испания, Гърция, които също са членки на еврозоната? Това е един много сложен въпрос и не мисля, че той може да намери разрешение в сегашната правна инфраструктура на ЕС“, допълни той.

Каква е гледната точка на частния сектор? „Бизнесът е категорично против подобно виждане. Голямото постижение на Европа е още от Римския договор, който преди 60 години отвори пазара, като по този начин бе решен проблемът за конкурентоспособността на европейската икономика“, категоричен бе гостът в студиото.

Целия разговор вижте във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие