В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Валутният борд гарантира стабилността на българската икономика

Икономистът от Инфограф Методи Цанов, В развитие, 03.03.2017

Икономистът от Инфограф Методи Цанов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Икономистът от Инфограф Методи Цанов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Валутният борд внася стабилност в българската икономика през последните 20 години, защото не позволява на политиците да се месят в паричната политика на страната. Българските политици са доказали, че не са способни да управляват добре публичните финанси. Това коментира икономистът от Инфограф Методи Цанов в ефира на "В развитие" с водещ Димитър Вучев по Bloomberg TV Bulgaria.

Той подчерта, че България не е задължена да премахне валутния борд преди да влезе в еврозоната. Според икономиста валутният съюз не се е доказал като успешен проект и затова нашата страна не трябва да бърза с приемането на еврото. Цанов допълни, че предстоящите политически събития в Европа ще дадат по-ясна представа за бъдещето на еврозоната през следващите години. 

"Вместо да мислят на колко скорости да бъде Европа, европейските политици трябва да се отдръпнат от икономиката и да оставят пазарните механизми да движат процесите и да изчистят автоматично съществуващите дисбаланси", каза още Цанов. 

По думите му в редица държави с годините положителният ефект от еврофондовете намалява. "В България този ефект все още е добър, но трябва да имаме предвид, че те стават като дрога за нашата икономика, държавният бюджет разчита прекалено много на тези пари, разбива се предприемаческият дух. Трябва да търсим модел, в който разчитаме на вътрешни средства", коментира икономистът.

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие