В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Икономическата картина в Турция се влошава

Пазарен коментар на Симин Демокан от Истанбул, В развитие, 03.03.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Изпълнителният продуцент на Bloomberg Симин Демокан коментира текущите трендове във финансовия и икономически сектор в Турция в пряко включване от Истанбул в предаването В развитие с водещ Димитър Вучев.

„Денят е нееднозначен за турските финансови пазари. След като в началото на деня поевтиня, сега лирата се покачва спрямо долара, въпреки някои разочароващи икономически данни“, обобщи Демокан.

„Лирата е сред най-слабо представящите се валути сред тези на развиващите се пазари, като е поевтиняла с 3%. Индексът Borsa Istanbul се търгува с понижение днес, а за седмицата е изгубил около 1.5% Доходността по турските 10-годишни облигации се покачи с почти 40 базисни пункта за седмицата и е над 11%“, каза още тя.

За февруари, годишната инфлация се покачи до над 10% за първи път от 5 години.

Наблюдава се ръст в разходите за транспорт, които са непосредствено свързани с цените за енергия. Икономическата картина в Турция се влошава, а поевтиняването на лирата през последната година стимулира инфлацията. Икономиката пострада заради тероризма, политическата нестабилност и резкият срив в туризма, който представлява 4% от БВП на страната“, допълни изпълнителният продуцент на Bloomberg.

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие