В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Бъдещето на интелигентните градове

Проф. д.а.н. арх. Атанас Ковачев, ВСУ, във В развитие, 03.03.2017

Проф. д.а.н. арх. Атанас Ковачев, ВСУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. д.а.н. арх. Атанас Ковачев, ВСУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Градовете на бъдещето ще бъдат високотехнологични, с екологични параметри и на първо място и преди всичко - енергоефективни. Градът на бъдещето ще е иновативен и устойчив във всяко отношение. В това се крие философията на интелигентния град. Това каза проф. д.а.н. арх. Атанас Ковачев, декан на Архитектурния факултет към Варненски свободен университет "Черноризец Храбър", член-кореспондент на БАН, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. 

"За България е характерна т. нар. точкова урбанизация - концентрация на хора, услуги и мощности в малко на брой големи градове, а в същото време се наблюдава обезлюдяване на цели големи територии, като Странджа Сакар, Родопите, Западните покрайнини. Създава се един феномен - населението на България намалява, а населението на големите градове расте. В България има напълно обезлюдени селища. Всяка година заличаваме населени места, защото са обезлюдени". 

Държавата трябва да се намеси в контекста на неконтролируемата миграция и асиметрията в цялостното градско развитие, подчерта гостът. Ако преди години говорихме колко е важна инфраструктурата, днес приоритет трябва да бъде образованието и ученето през целия живот. Нужни са знания и подготвени кадри, включително и кадри за общините - както за средното равнище, така и за висшия управленски състав.

Как да дефинираме интелигентните градове? Каква е ролята на ИТ в интелигентния град? С какви проблеми се бори интелигентният град? Каква цел си поставя Институтът за интегрирано управление на общините към Варненски свободен университет? Как младежкият дух и креативност на студентската общност могат да бъдат впрегнати в конкретни архитектурни проекти във Варна? Как знаковите сгради на българските градове да бъдат реставрирани и съхранени?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие