В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Страхът от непознатото задържа парите на българина в банковата система

Иван Стойков във В развитие, 02.03.2017

Иван Стойков, старши финансов анализатор, Моите пари. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Иван Стойков, старши финансов анализатор, Моите пари. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Причината парите от депозитите на българина да не напускат банковата система, а напротив - да се увеличават, обикновено се търси в опасенията на хората за бъдещи периоди. Но има и други причини и те се коренят в незнанието, че има и други алтернативи. Дори и да знае за тях, вероятно българинът не знае достатъчно, за да може да се възползва от тези възможности. Това каза Иван Стойков, старши финансов анализатор, Моите пари, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова.

Съществува факторът "страх от непознатото" и дори и да знаят, че има други варианти, които ще донесат 2, 3 и дори 10 пъти по-голяма печалба, хората не се осмеляват да пристъпят към тях. Не знаят какви са опасностите, за какво да се внимава, каза още гостът.

"За бизнеса увеличаването на депозитите в банковата система означава, че не се влагат в нови инвестиции, в стартиране на нов бизнес или разширяване на съществуващия, излизане на нови пазари. Щом остават в банковата система, тези пари не работят".  

Интересът към алтернативните инструменти все още не е достатъчно висок и не е ясно осъзнат, а продиктуван от "нещо споделено или прочетено" и не представлява ясно намерение да се участва на пазарите, каза Стойков.

Къде се отчитат най-големи ръстове при депозитите, като брой и в процентно изражение? Как изглежда Българската фондова борса като алтернатива на депозитите? 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие