В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Регулаторният бич за банките

Кузман Илиев, В развитие, 02.03.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Темата за все по-тежките регулации на банковия сектор в световен мащаб в светлината на излязлата днес информация за рекордните глоби, наложени на банките от началото на глобалната рецесия насам, коментира в предаването В развитие с Димитър Вучев водещият на Boom&Bust Кузман Илиев.

Ретроспекцията

„Действително банките платиха солидни суми. Те направиха много грешки, факт е, че много пазарни участници бяха подведени. За банковия сектор много се говори от страна на новия президент на САЩ Доналд Тръмп, който обеща да облекчи регулаторния режим, като отмени въведения от администрацията на Обама в следствие на кризата акт Дод-Франк или поне основните звена от него“, обобщи Илиев.

Малкият играч бе наказан

Според госта в студиото ефектът от Дод-Франк е бил по-скоро негативен. „Забелязахме една изключителна консолидация, окрупняване на банковия сектор. От една страна, някои казват, че това е хубаво. Но от друга, това прилича на оформяне на нещо като олигопол, на затваряне на пазара, на изхвърляне на малките локални банки в САЩ, които са сериозният кръвоносен съд за малките и средните предприятия. Малкият играч бе наказан от Дод-Франк, каквато не беше идеята“, каза той.

Факторът Фед

„Банковият сектор в САЩ винаги изглежда стабилен. До ситуация, в която се окаже, че има играчи, които са твърде големи, за да фалират. Това, което администрацията на Обама направи, беше да предотврати създаването на твърде системни и твърде големи играчи, но това, което се случи, бе точно обратното. Има проблем и в същината му за него има друга причина. Има един играч, който създава много сериозен морален риск, позволявайки на банковите институции в световен план да се държат много по-безотговорно – Федералният резерв. Той нарушава пазарната среда и представлява играч, който може да помогне с ликвидност във всеки един момент. Банките не оперират в напълно пазарна среда и се вижда много ясно, коментира Илиев.

Вижте целия разговор:

 

Последни новини
Още от В развитие