В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Реалностите във виртуалната реалност

Стоян Недин, основател на Nexpur, В развитие, 02.03.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Основните аспекти на една от най-актуалните „мании“, обзела потребителите – виртуалната реалност, коментира в предаването В развитие с водещ Димитър Вучев основателят на Nexpur Стоян Недин.

Какво е „виртуална реалност? „Виртуалната реалност е стимулирана виртуална среда, генерирана от компютър, в която човек се потопява. Той може да гледа на различни страни, движенията му се разпознават все едно, че е в реалния свят“, обобщи Недин.

„Сферата се развива доста бурно от 2014 насам, когато в целия свят имаше 200 хил. потребители, докато през 2017 броят им ще достигне 90 млн. След около 10 години се очаква потребителите да станат 1 млрд.“, каза гостът в студиото, допълвайки, че всички водещи технологични гиганти са „в играта“, давайки за пример придобиването на Oculus от страна на Facebook.

Как може технологията да се приложи на ежедневна база, а не само в игровата индустрия? „Реалността е, че в момента забавлението и gaming-индустрията диктуват посоката на виртуалната реалност. Но от виртуалната реалност могат да се осъществят множество икономии в много индустрии, и това по много начини може да се отрази върху бизнеса и нашия бит. Например, представяте си колко скъпо е обучаващ се военен пилот да прави първите си тренировки в реален самолет, колко разходи биха се спестили и колко по-екологично е, ако ги прави във виртуална реалност. Във военната индустрия това биха били game changer. В образованието учебниците могат да бъдат „съживявани“, като децата ще могат да виждат физически и химически и други експерименти“, каза гостът в студиото.

Целия разговор вижте тук:


 

Последни новини
Още от В развитие