В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Трябва ли България да премахне валутния борд

Кузман Илиев, В развитие, 01.02.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

В светлината на засилващите се дискусии в общественото пространство дали България би могла да излезе от валутния борд и какви биха били последствията от подобен стратегически ход в студиото на В развитие с водещ Димитър Вучев коментар по темата направи водещият на Boom&Bust Кузман Илиев.

„Ако си припомним каква е в основната причина за въвеждане на валутния борд у нас, то тя не е изчезнала. А това е именно желанието на политиците да проявяват произвол, да се финансират отвъд това, което могат да се финансират от данъци, т.е. да могат да монетизират дълг, да смятат, че чрез девалвация на валутата ще постигнат икономически растеж. Всичко това бе в основата на финансовата криза, която България изживя от 1995 до 1997, завършила с въвеждането на валутния съвет“, заяви гостът в студиото.

Съществува ли реална алтернатива на валутния борд? „Да, има алтернатива, чисто теоретична, и тя би била неконтролирани от политиците пари. Само че понеже тази алтернатива е нереалистична, а и след падането на златния стандарт през 1971 всички пари вече са контролирани под някаква форма от политическата власт, дилемата пред нас е или да оставим всичко това на ЕЦБ, като се надяваме, че действията й няма да се окажат огромен бъдещ проблем, или да го дадем на нашите политици, които са доказали, че нищо не разбират от икономика и които са доказали, че на местно равнище могат да направят феноменални зулуми“, обобщи Илиев.

Кой друг освен политическата конюнктура би имал полза отпадането на външния контрол върху българската валута? „Падането на валутния борд би довело до много сериозни сътресения. Една от голяма част междуфирмената задлъжнялост, потребителските и ипотечните кредити и т.н са изтеглени и деноминирани в евро, конрактите са свързани с фиксирания курс. Би настанала една много сериозна и драматична ситуация за икономическата калкулация. Някои считат, че голям интерес за падането на валутния борд имат хора, които се надяват задълженията им да се обезценят“, каза водещия на Boom&Bust.

 

Последни новини
Още от В развитие