В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Бедната реколта на тазгодишните Оскари

Геновева Димитрова, киновед, и Петя Славова, журналист от Dnes.bg, В развитие, 01.03.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Разговор по една от най-коментираните през настоящата седмица теми – 89-тото издание на наградите Оскар, проведоха в предаването В развитие с водещ Димитър Вучев журналистът от Dnes.bg Петя Славова и киноведът от в-к "Култура" Геновева Димитрова.

„Церемонията протече плавно и дори, мога да кажа, скучно. Джими Кимъл си вършеше работата, но в крайна сметка това издание ще остане безпрецедентно в историята на наградите с гафа, който се случи с обявяването на филма-фаворит. Вместо това да бъде празник, то се превърна в неистов конфуз“, заяви Димитрова. „Често казано, аз се зарадвах, че не спечели La-La-Land, защото не съм от хората, които се включиха във всемирната обсесия по този филм. Да, той е един приятен, романтичен и носталгичен мюзикъл, показващ преклонение пред стария Холивуд и носталгия към добрата стара Америка, а Moonlight е точно негов антипод“, сподели впечатленията си киноведът.

„Другият голям скандал, за който много се говореше, се случи преди това. Една част от хората, които участваха в номинирани или наградени филми, не отидоха на сцената на церемонията. Това се случи заради миграционния указ на Доналд Тръмп, като самият фаворит за Оскар за чуждоезичен филм Асгар Фархади не присъства, което бе едно тежко бреме за тазгодишната церемония“, каза от своя страна Петя Славова.

Разговорът в студиото се измести и конкретно качествата на тазгодишната селекция от заглавия. Според Геновева Димитрова „тазгодишната реколта“ е била „доста вяла“, но все пак са присъствали и качествени заглавия като „На всяка цена“ и „Възражение по съвест“. „Филмите не са кой знае какви, но академиците тази година са заложили на голямо жанрово разнообрази. Имаме както фантастика, така и драми, мюзикъл и т.н.“, каза киноведът.

 

Последни новини
Още от В развитие