В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Защо е нужна реформа на данъчно-осигурителната система в България

Доц. Иван Костов във В развитие, 28.02.2017

Снимка: freeimages.com Снимка: freeimages.com

Нужна е прозорливост при разработването на нов модел и философия за данъчно-осигурителната система в България. Това каза доц. Иван Костов от Център за анализ и управление на рисковете, министър-председател на България (1997 - 2001), в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки.  Доц. Костов повдигна дебата за необходимостта от промяна на философията на данъчно-осигурителната система в България и смята, че сегашният вариант, последно променен през 2008, по никакъв начин не изпълнява фискалните цели.

„Данъчно-осигурителната система в България не гарантира бюджетни приходи, които са достатъчни, за да може публичните институции да изпълняват всички поети от държавата задължения и да покрива разходите. Съществува елементът на недофинансиране, включително недофинансиране на реформите, които би трябвало да се направят в тези сектори, които се нуждаят от реформа“.

Втората причина, каза още Костов, е, че „в никаква степен не може да се твърди, че тази система е спомогнала за макроикономическата стабилност, която е една от основните фискални цели“.

„Фискалната система по никакъв начин не облекчи влизането на България в кризата и не скъси периода на излизане от кризата, на депресията. Нещо дори по-лошо - България е една от шестте страни, които са специално наблюдавани от Европейския съюз, заради макроикономически дисбаланси. Тоест, може да се счита, че и тази фискална цел не се достига“.

Има и други фискални цели, които не се постигат, като да се даде шанс на всеки и борбата за благосъстояние, релокация на богатства - това е цел, която категорично не се постига, защото България през 2008-2009 има шест страни с по-дълбоко неравенство, а през 2015 има само една страна зад себе си с по-високо неравенство, каза още Костов. „Рискът от социално изключване и бедност в България също е най-висок, така че и тази цел не се постига. Не се постигат и други фискални цели“.

Трябва да се направи истински дебат, в който с аргументи да се срещнат представителите на различни идеологии, за да се стигне до консенсус на експертите. Ние не сме много далеч от експертния консенсус, който да стане основа за надграждане на политически консенсус, подчерта Костов.

„Данъчната система, изградена 2004 – 2008 година, е изгодна за много от политическите партии, защото е създадена от тях. Тя е изградена от сегашния политически елит, но е много по-добре да се работи данъчна реформа по време на възход, а не по време на криза. Защото, като дойде кризата, тогава ще се види, че реформа е нужна, но ще е много по-трудно да се направи“.

Какъв е икономическият контекст, който налага да се преразгледа данъчно-осигурителната система в България и каква е връзката с развитието на експортния потенциал на България? Защо настоящата данъчно-осигурителна система в България подпомага субсидирането на износа на евтин труд? Контрапродуктивна ли е осигурителната ни система? 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие