В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Плевнелиев: Светът се води не от политиците, а от иноваторите

Росен Плевнелиев във В развитие, 28.02.2017

Росен Плевнелиев, президент на България (2012-2017). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Росен Плевнелиев, президент на България (2012-2017). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Светът е много по-различен. Днес в света политиците не водят. Светът изцяло се движи от предприемачите, от иноваторите. Това каза Росен Плевнелиев, президент на България (2012-2017), в интервю на Таня Харизанова, Bloomberg TV Bulgaria, в пряко включване от церемонията на Годишните награди на БАИТ за предаването "В развитие". Плевнелиев бе отличен с призът "Специална награда" за "значимия му принос за развитие на информационните и комуникационните технологии в България и за постоянната подкрепа, която получаваше българската ИТ индустрия през целия му мандат, за целенасочената му работа за позиционирането  на България и София като регионален хъб на високи технологии и иновации, за безрезервната му подкрепа на родните таланти в областта на математиката, физиката, програмирането и компютърните науки".

"Ако погледнем назад, в последните 10 години ще видим, че за 10 години в света се преобърна всичко - начинът, по който пътуваме, комуникираме, образоваме се, се промени всичко, но в следващите 10 години ни предстои още по-революционна промяна. Политиците трябва да си дават сметка за всичко това и да дадат път на индустриите на бъдещето, да ги подкрепят безусловно".

"Много често гледаме назад и се вайкаме, но трябва да си дадем сметка, че по времето на комунизма България постигна много в сферата на информационните и комуникационните технологии. Не бива да отхвърляме с лека ръка това, което сме постигнали. Статистиката на Световна банка за 1984-1986 година показва, че България е била третия най-голям търговец на информационни компоненти в света след САЩ и Тайван", каза Плевнелиев.

"В България имаме здрави корени, на които да стъпят информационните и комуникационните технологии. Били сме Силициевата долина на бившия социалистически блок. Произвеждали сме, специализирали сме, постигнали сме много заедно. Имаме и огромен талант. Българите сме много талантливи хора, но ни трябват визионери, които да отключат чрез най-смисления приоритет за нашата нация - образованието - таланта на българите така, че да постигнем резултати, защото в света никой не ни чака".

Пожелавам на българските политици да се поучат от мъдростта на младите, които казват, че трябва да се трудиш здраво, за да успееш, че с търпение и постоянство може да се стигне много далеч и че България освен, че трябва да програмира, трябва и да мечтае, каза още Плевнелиев. "Аз се гордея, че съм част от десетките хиляди хора, които решиха да останат и са част от една иновационна екосистема, която работи, на която аз бях горд патрон".

Вижте целия коментар във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие