В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Русия – новият лидер на петролния пазар

Преслав Райков, пазарен анализатор, В развитие, 28.02.2017

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Актуалните динамики в петролния сектор в глобален мащаб и по-конкретно заемането на лидерската позиция по обем на производство на суровината от Русия, която през миналата седмица изпревари по този показател Саудитска Арабия, коментира в предаването "В развитие" с водещ Димитър Вучев пазарният анализатор Преслав Райков.

„Тази размяна е в резултат на политиката, която предприеха страните от ОПЕК, както и някои държави извън картела, за намаляване на производството си, за да вдигнат евентуално цените. Имаше договорка за намаляване с 1,2 млн, барела, като данните от януари показаха, че това се изпълнява напълно, като съответно петролните фючърси реагираха“, обобщи последните събития в сектора гостът в студиото.

„Друг е интересният факт – трендът, който може би ще продължи – Саудитска Арабия да намалява производството си, а Русия да стои на тези нива. Важно е да споменем, че тези нива са рекордно високи, нищо, че има намаляване“, допълни още той.

От какво се движи глобалния пазар на петрол? „В момента той се движи от фактори не само като цената, но и като търсенето. Ще видим дали големите икономики като Китай например ще задвижат това търсене“, коментира още Райков.

Динамиките в цената на петрола, факторът Иран, бъдещето на ОПЕК. Това бяха част от темите, обсъдени в предаването.

Очаквайте видео с целия разговор!

Последни новини
Още от В развитие