В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Икономическият ефект от бежанците в България

Ясен Георгиев във В развитие, 28.02.2017

Ясен Георгиев, изп. директор на Института за икономическа политика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Ясен Георгиев, изп. директор на Института за икономическа политика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Трябва да се направи ясно разграничаване между икономическите последствия за страните, които са целеви за бежанския поток, и страни, като България, които са само транзитни. Това каза Ясен Георгиев, изпълнителен директор на Института за икономическа политика, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова. 

"В Германия и Швеция можем да говорим за наистина икономически отражения, защото става дума за интеграция, преквалификация и обучания и много други разходи, свързани с дългосрочното пребиваване на гражданите на трети страни на тяхна територия. А в страни като България, Сърбия, Македония, Унгария, Хърватска, говорим за разходи за прехраната и охраната на бежанците, които минават през наша територия". 

Трябва да се прави разлика и между икономически мигранти и бежанци, защото различни разрези показват, че преминаващите имат различни мотиви, каза гостът. "Не всички от тях са водени от притеснения за своята сигурност. Някои търсят просто по-добър живот".

 Има ли ефект върху политическия живот в България? Каква е тежестта на проблема с бежанците в политическия и икономически живот на България?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие