В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Политическият популизъм срещу икономическия прагматизъм – въпросите около СЕТА

Иво Петров, международен ритейл консултант, В развитие, 27.02.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Какви са последните динамики по отношение на търговското споразумение между ЕС и Канада СЕТА в светлината на окончателното му подписване и перспективите за скорошното започване на фактическото му прилагане? Коментар в ефира на В развитие с водещ Димитър Вучев направи международният ритейл консултант Иво Петров.

„Със сигурност картината вече е доста по-ясна, но все още далеч от крайна развръзка, тъй като в Канада трябва да мине и през Сената. Там обаче далеч не се очаква да има каквито и да било проблеми, тъй като канадското общество и индустрия като цяло са доста по-единодушни по отношение на CETA. Не така обаче е в Европа, където целият този пъзел от различни икономически и политически интереси и сфери на влияние е една от причините за нееднозначното приемане на споразумението. Но смятам, че нещата вървят в правилната посока и са доста обещаващи“, смята Петров. Въпреки че отделни части от СЕТА зависят от ратификацията на националните парламенти, основната част от споразумението като отпадането на голяма част от ставките на вносни мита ще влезе в сила още през май, допълва анализаторът.

Фокусът на разговора бе поставен и върху политическата реторика у нас, насаждаща мита, че България ще изгуби от CETA.

„За съжаление много често политическият популизъм измества икономическия прагматизъм. Това го виждаме както в Европа, така и на роден терен. Много гласове се надигат срещу СЕТА без изобщо да са наясно за какво става въпрос“, отчита Петров, давайки и конкретни примери за ползите от търговското споразумение.

Какъв обаче е проблемът? България не е подготвена на административно ниво да се възползва от плюсовете на СЕТА, смята ритейл консултантът. „Продължаваме да кряскаме по медиите, а няма никаква по-сериозна подготовка на българския бизнес за възможностите, които се задават“, казва още Петров.

Целият разговор вижте във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие