В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Ще продължи ли ЕЦБ с предоставянето на евтини кредити за банките

В развитие, 23.02.2017

Снимка: Martin Leissl/Bloomberg Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

ЕЦБ може да обмисли обновяване на програмата си за предоставяне на таргетирани дългосрочни заеми на търговските банки в еврозоната (TLTRO). Това посочи член на управителния съвет на ЕЦБ Витас Василаускас пред Bloomberg. 

Първата серия на този инструмент на парична политика бе анонсирана на 5 юни 2014, а през март 2017 ЕЦБ предстои да отпусне последната серия дългосрочни евтини кредити за банките. 

Графика 1: Обем на дългосрочните заеми, отпуснати от ЕЦБ по програмата за предоставяне на евтини кредити. Източник: Bloomberg Terminal 

Като мотиви за евентуално подновяване на програмата Василаускас изтъква потенциално влошаване на перспективите за кредитиране в еврозоната. На последното заседание на ЕЦБ стана ясно, че кредитирането се стабилизира, а търсенето расте. 

Програмата TLTRO също трябва да осигури плавен преход към спирането на количествените облекчения - стъпка, която на този етап е обект на хипотези. 

Графика 2: Размер на кредита, отпуснат от банковия сектор в еврозоната. Източник: Bloomberg Terminal  

Според централния банкер е рано да се мисли в посока свиване на програмата за стимули предвид потенциалните рискове в контекста на изборите в редица страни в Европа.  

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие