В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Светлата и тъмната страна на бързите кредити

Стойне Василев, финансов консултант, В развитие, 22.02.2017

Стойне Василев, финансов консултант. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Стойне Василев, финансов консултант. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Бързите кредити нарастват с близо 15%, като размерът им се увеличава за шесто поредно тримесечие. Какви са тенденциите на пазара на небанкови кредити и кои са рисковете при заемането на подобен тип продукти коментира финансовият консултант Стойне Василев в ефира на "В развитие" с Димитър Вучев. 

По думите му заемането на бързи кредити се превръща в сериозен риск, когато средствата биват използвани за покупка на продукти като скъпи телефони, техника, почивки и екскурзии, които се връщат в рамките на година. "В тези случаи закъснението дори с една вноска може да вкара заемополучателите в дългова спирала", обясни той. Според финансовия консултант при подобно развитие на събитията се правят две основни грешки, а именно - тегленето на още кредити или избягването на фирмата, отпуснала заема, или на колекторската компания.

За да избегнат подобен негативен сценарий, хората, които обмислят да заемат бърз кредит е необходимо да прегледат условията по кредита и стриктно да спазват сроковете за погасяване. Василев посочи още, че е препоръчително заделянето на буфер, както и заемането на такава сума, при която вноската по обслужване на заема не следва да бъде по-голяма от 10-15-20% от личния доход, за да не се влезе в дългова спирала. 

Какви стъпки трябва да предприеме човек, за балансира приходите и разходите си и кои са възможностите за спестяване?

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие