В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Работи ли европейската идея

Любомир Дацов, бивш зам.-министър на финансите, В развитие, 22.02.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Бъдещето на европейската идея в светлината на 25-тата годишнина от подписването на Маастрихтския договор, положил основите на ЕС във вида, в който го познаваме днес, коментира в студиото на В развитие с водещ Димитър Вучев икономистът и бивш зам.-министър на финансите Любомир Дацов.

Ще бъде ли преломна за ЕС новата 2017

„Не знам доколко ще е преломна. Нямам чувството, че ЕС живее с грижи на другите, грижи извън страните-членки. По-скоро се засилват проблемите вътре, включително и негативното политическо говорене. Прекаленото политизиране на Европейската комисия доведе до странности в нарушаването на някои баланси“, коментира гостът в студиото. „Също така е видимо, че мерките, които ЕЦБ подкрепят, не водят чак толкова до стабилизиране и стимулиране на икономиките. В европейски мащаб няма това необходимо увеличаване на кредита за частния бизнес, така че това да прерасне в един устойчив и стабилен процес, независимо, че светът от няколко години е в положителна фаза на развитие. Има положителни условия, но очевидно нещо не се случва в ЕС“, констатира той.

Алтернативите за постигане на стабилен растеж

„Част от проблема е, че по-голямата част от страните в еврозоната нарушават маастрихтските критерии, смята Дацов. „Един от основните индикатори е нивото на публичния дълг – до 60%. Не съм правил сметка колко от държавите го спазват, но със сигурност са по-малко от половината. Нивото на дълга представлява фискален риск за бюджетите и за състоянието на публичните финанси“, допълва финансистът.

Казусът „Гърция“

„Гърция е възпламеняваща, но не е чак толкова важна. Тя прилича на държавите, които имат естествени ресурси, макар че никой не го признава. Това, което е туризмът за Гърция, това е същото, каквото е петролът за Иран и Саудитска Арабия. В края на краищата самите гърци са си виновни, друг е въпросът, че другите не намериха най-правилното решение, не поставиха навреме тези твърди бюджетни ограничения, които да реализират нещата“, обобщава Дацов.

Трябва ли България да преосмисли позицията си за влизане в еврозоната

„Не смятам, че трябва да преосмисляме позицията си, макар че не е ясно каква е точно тя. Има голямо разминаване между думи и дела в последните правителства, които управляват след 2009. На практика делата говорят за съвсем обратното на това, което партиите декларират“, смята бившият зам.-министър. „За България в момента еврото трябва да е приоритет. Големият въпрос е какво се прави, за да се влезе в т.нар. „чакалня на еврозоната“ ERM II”, допълва гостът в студиото.

Целия разговор вижте във видеото:

 

 

 

Последни новини
Още от В развитие