В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Близо ли е краят на еврото

Ивелина Петрова, В развитие, 22.02.2017

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Спекулациите около края на еврото изглежда отново са на дневен ред с оглед на последните турбулентни събития в Гърция, Италия и Франция. 

Фалитът на Гърция за пореден път се очертава като сериозна заплаха с оглед на забавянето на прегледа по спасителния план на страната и рисковете да не бъде отпуснат следващ транш. На дългоочакваното заседание на Еврогрупата, което се проведе на 20-ти февруари, не бе постигнат значителен напредък. Изпадането в неплатежоспособност на Гърция се очертава като сериозна заплаха през лятото, когато Гърция трябва да погаси дългове в размер на 7,4 млрд. евро през юли. 

С оставката на бившия премиер на Италия Матео Ренци като председател на Демократическата партия (ДП) се засилват и опасенията, свързани с възхода на популизма и евроскептицизма. На фона на политическите турбуленции в унисон с проблемите в банковата система в страната Италия се превръща в потенциален кандидат, в който да се разрази най-голямата европейска криза през 2017. 

Политическото напрежение във Франция е водещ фактор и на песимистичните настроения на дълговия пазар във Франция. Централната банка на Франция предупреди, че излизането на страната от еврозоната може да оскъпи обслужването на дълга на френското правителство с около 30 млрд. евро на година - сума, на която възлиза и годишният бюджет на Франция за отбрана.  

Промяната на обществените нагласи по повод президентските избори в страната мигновено намират отражение в инвеститорските настроения. Последното социологическо проучване на OpinionWay, според което подкрепата за лидера на Националния фронт Марин Льо Пен се покачва с 1% до 27% на първи тур доведе до покачване на доходността по 10-годишните ДЦК на Франция с 5 базисни пункта. В резултат на нарастващата политическа несигурност в страната спредът между доходността по 10-годишните ДЦК на Франция и Германия се разшири до най-високото си ни ниво от юли 2012. 

Графика 1: Доходност по 10-годишните ДЦК на Франция. Източник: Bloomberg Terminal 

Разпродажбите на облигации на Франция се ускориха и след обявяването на последното социологическо проучване на Elabe вчера, според което подкрепата за антиевропейския кандидат се повишава до 27-28% на първи тур, докато центристкият кандидат Еманюел Макрон губи позиции спрямо републиканеца Франсоа Фийнон. Проучване сочи още, че шансовете Макрон да победи на президентските избори на втори тур са 59% спрямо 41% за Марин Льо Пен.

Графика 2: Пазарни залози за двама от кандидатите в президентските избори на Франция - Марин Льо Пен (бялата линия) и Еманюел Макрон (жълтата линия). Източник: Bloomberg Terminal 

Вижте повече във видеото:

Последни новини
Още от В развитие