В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Шансове за оздравяване на здравната система в България

Аркади Шарков, анализатор в ЕКИП, В развитие, 21.02.2017

Аркади Шарков, анализатор в ЕКИП. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Аркади Шарков, анализатор в ЕКИП. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Вече се признава, че пръстовият идентификатор не може да изпълни своята цел, а именно да се постигне финансов ефект. За това сега се мисли за създаване на пациентска карта. Това е по-смислен начин за формиране на досие в системата. Пръстовият идентификатор бе голям разход за здравното министерство, но пак оставяше възможност да се заобикалят правилата. Това каза Аркади Шарков, анализатор в ЕКИП, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова.

"В предизборната кампания се хвърлят гръмки обещания, че здравеопазването ще бъде безплатно или че ще се премине към демонополизация на касата, но това са предизборни обещания. Ще видим първо кой ще спечели, а след това какво от обещаното ще се изпълни". 

Много пари отиват в болничната помощ, докато доболничната - превантивната помощ, е недофинансирана, каза гостът. По думите му броят на болниците непрекъснато расте, а броят на заболелите не се увеличава. Новите болнични заведения не се появяват в населени места, където хората нямат достъп до здравна грижа, а се концентрират в големите градове. Забелязва се и тенденция за появяване на специализирани болници за трите направления, които са приоритетни при отпускането на средства - респираторни заболявания, болести на кръвоносната система и за лечение на онкологични заболявания, като най-голям интерес има към респираторните, защото именно там "най-лесно се лъже" и се източват средства от НЗОК. 

Обсъжда се и нова мярка -  персонифициран аналитичен финансов документ - пациентът да може да види дали реално това, което е записано в епикризата е изпълнено и колко точно е платила Здравната каса за това, каза още събеседникът. Тази мярка е смислена от страна на финансово-административен контрол, но натоварва лекарите с функции, които имат счетоводен характер. Някои болници предоставят такава информация и без да им се поставя подобно изискване по административен път, но то би било полезно при държавните болници, където би имало смисъл. 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие