В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Ще запуши ли ЕЦБ паричните пазари

Пазарен коментар на Кузман Илиев във В развитие, 20.02.2017

Кузман Илиев, пазарен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Кузман Илиев, пазарен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Покупката на ЕЦБ на държавен дълг за над трилион в рамките на програмата за количествени улеснения със сигурност влияе на финансовите пазари. Това се счита за безрисков финансов актив и влияе много, защото тази покупка изтегля голяма част от този вид финансови инструменти от пазара. Това създава опасен страничен ефект за естественото, гъвкаво и плавно функциониране на финансовите пазари и по-конкретно на паричните пазари, които са за краткосрочно финансиране. Това каза пазарният анализатор Кузман Илиев по темата дали политиката на ЕЦБ ще задуши паричните пазари в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев.

Целият пазар е много зависим от цикличността на икономическия процес. Икономиката ще се задвижи, правителствата ще виждат, че могат да събират повече ресурс, ще могат да емитират повече дълг. Такива инструменти ще има. Сега сме в ситуация на много силно търсене на държавен дълг, но него го няма, защото ЕЦБ го е прибрала при себе си и "някой излиза и успокоява - спокойно, ще има още дълг", за да може системата да се движи гъвкаво. 

Големият проблем, който самите икономисти от ЕЦБ признават, е че по този начин се влияе на относителните цени на един актив спрямо друг. 

Какъв ще бъде ефектът от пресъхване на краткосрочните кредити? Къде се къса нишката? Вървим ли по път подобен на този, който завърши с кризата, стартирала с фалита на Lehman Brothers? 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие