В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Перспективите пред газовия хъб Балкан и българската енергетика

Проф. Атанас Тасев, енергиен експерт, В развитие, 20.02.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Коментар относно отпуснатите от ЕК близо €1 млн. за проучване и икономическа обосновка на проекта за газов хъб „Балкан“ и доклада на Световната банка за прехода на българската енергийна система към либерален пазар даде в ефира на В развитие с водещ Делян Петришки енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

„Обичайно е, когато се дават пари от ЕС да се проведе обществена поръчка. Критериите са ясни и очевидно ще бъдат избрани най-добрите експерти. В областта на газовия сектор те не са чак толкова много както у нас, така и въобще в Европа. Става въпрос за едни предварителни проучвания, без които обаче не биха могли да последват никакви действия. Защото привличането на инвестиционен интерес става именно на базата на подробни финансови модели, тъй като инвеститорът се интересува само от две неща – на първо място да си върне парите в определен период от време и да го направи с предварително определената норма на възвращаемост“, коментира Тасев. „Важно е, че Европа дава пари за нещо, на което първоначално противодействаше. Става въпрос за „Южен поток“, допълва гостът в студиото, заявявайки, че пред новия проект няма да стоят икономически и геополитически пречки.

От къде ще дойде газът? Според енергийния експерт няма да се потвърдят очакванията, че тръбата ще дойде от Турция, като най-вероятно ще става дума за изграждане на сходна с проекта „Южен поток“ инфраструктура по дъното на Черно море. „Руската страна неколкократно анонсира подобна хипотеза, разбира се, при съответни гаранции, макар и да има съществена промяна. На първо място, Европа не възразява, на второ, Русия ще доведе тръбата до европейска територия и оттам нататък няма да инвестира в трасето“, обобщава експертът.

Какво е бъдещето на българския енергиен пазар след 2030, когато от строя излизат ключови производствени мощности? „Това е много болна тема. Държава без енергийна стратегия работи по принципа „от днес за утре“, с къс хоризонт на действие, а всички инвестиционни процеси в енергетиката са с дълъг такъв. Трябва да действаме много бързо, защото пред нас в момента има един много сериозен Дамоклиев меч, свързан с емисиите въглероден диоксид“, алармира Тасев. Какво е решението – да разширяване на ВЕЦ-овете, разширяване на капацитета на централите, които могат да работят в помпено-акумулиращ режим, както и изграждането нова ядрена мощност на площадката в Белене.

Вижте целия разговор:

 

Последни новини
Още от В развитие