В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

LEAN практиките са обявяване на война на корпоративните загуби

Петър Грънчаров и Орлин Дочев във В развитие, 20.02.2017

Петър Грънчаров, Rollplast, и Орлин Дочев, Next Consult. Снимка: Bloomberg  TV Bulgaria Петър Грънчаров, Rollplast, и Орлин Дочев, Next Consult. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

LEAN практиките са обявяване на война на корпоративните загуби. Все повече компании се обръщат вече към LEAN трансформацията. Голяма част от тях правят LEAN трансформация без дори да осъзнават, че е такава, защото в основата на тази философия е как да постигнеш повече с по-малко. Другото, което не трябва да се подценява, е че трябва да енергизираш хората така, че да станат част от тази промяна. Ние започнахме да се занимаваме с тази материя вече повече от четири години. Това каза Орлин Дочев, управляващ партньор в Next Consult в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова. "Повечето от международните компании, които идват в България вече имат строгоопределени LEAN практики, както и строга методология за въвеждане на .такива практики. Но типично българските компании се обръщат към нас, защото от една страна виждат, че въвеждането на такива практики им носи реална стойност, а от друга страна контрагентите им изискват да имат такива практики.

Първоначално хората възприемат LEAN практиките като увеличение на работата, на това, което трябва да вършат във фирмата. Това не е така. Мениджърският екип много радушно прие идеята за внедряване на 20-те ключа на LEAN практиките и постепенно започнахме обяснение и по-надолу в структурата на фирмата. Хората определено видяха ползите след първата година. Ефект има. Това каза от своя страна Петър Грънчаров, мениджър Проекти в Rollplast.

20 ключа означава 20 аспекта от бизнеса. Те касаят производство, управление на човешки ресурси и т.н. Те трябва да се внедрят в цялата компания, на всички нива. Еволюционно компанията трябва да изживее практиките и да започне да ги внедрява и консултантът се явява коуч и вътрешен одитор, обясни Дончев. 

Задължително ли е компанията да внедри всичките 20 ключа? На какъв етап от развитието на компанията трябва да се приложат тези практики? Как се евангелизира пазар, който до голяма степен е съставен от компании, които са резистентни към промени?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие