В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Какво печели ЕС и България от СЕТА

Доц. д-р Паскал Желев, УНСС, В развитие, 20.02.2017

Доц. д-р Паскал Желев, МИО, УНСС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Доц. д-р Паскал Желев, МИО, УНСС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Трябва да разглеждаме СЕТА като една възможност, защото България има силно отворена икономика и е силно зависима от износа и вноса. Това е нова експортна възможност и е добра новина за българските износители. От нас зависи, от насърчаващата политика на България, дали ще успеем да се възползваме от тази възможност. Това каза доц. д-р Паскал Желев от катедра Международни икономически отношения в УНСС в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. 

След като беше одобрено от Европейския парламент споразумението СЕТА би трябвало да бъде ратифицирано и от страна на Канада и след съгласие от страна на ЕС, би могло да се премине към неговото временно изпълнение в търговската му част - в частта, в която ЕС има изключителна компетентност, каза доц. Желев. 

Това е същият механизъм, при който България подписа европейското споразумение за асоцииране в началото на 90-те години. Там също търговската му част започна временно да се изпълнява, преди да премине всички процедури по ратификация, обясни събеседникът. Това е така, защото процесът по ратификация може да продължи с години и за да се възползваме от изгодите на свободната търговия се предвижда такова временно изпълнение на търговската част на споразумението.

"За да влезе напълно в сила по отношение на други аспекти, свързани с инвестиции, с механизма за разрешаване на спорове, трябва да мине през ратификация от парламентите на всички държави членки".

По думите на Желев критиците на споразумението имат претенции към отношенията на чуждестранните инвеститори с държавните институции. По отношение на търговската част - премахването на митата, премахването на някои тарифни бариери - те не се считат за особен проблем. Причината е, че и в момента митата не са особено високи и засягат предимно селскостопанската продукция. СЕТА ще облекчи пазара в този сегмент, но по отношение на промишлеността тези мита не са пречка. 

"По отношение на свинското и говеждото месо, които се считат за чувствителни подсектори на селското стопанство, споразумението не предвижда цялостна либерализация и ще има определени квоти. Птичето месо изобщо не се либерализира".  

Започна ли СЕТА да се използва активно в предизборната кампания? Ще имат ли депутатите нужния капацитет, за да взимат информирани и мотивирани решения?  Може ли България да е страната, която да сложи прът в колелата на СЕТА? Ще може ли Международната търговска организация да предотврати търговските войни на фона на политиката на Тръмп?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие