В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Може ли географията да не е пречка, а предпоставка за успех на бизнеса в България

Момчил Василев във В развитие, 16.02.2017

Момчил Василев, изп. директор на Endeavor България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Момчил Василев, изп. директор на Endeavor България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Endeavor България е част от глобалната мрежа Endeavor, неправителствена организация, която цели да подпомага компании с голям потенциал за растеж в тяхната активна фаза на развитие. Това организацията осъществява чрез над 3000 ментори от различни сектори на сравнително високо йерархично и професионално ниво в целия свят, немалко корпоративни партньори в цял свят, включително и в България. Това каза изп. директор на Endeavor България Момчил Василев в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. 

"Това, което ние даваме на компаниите е ресурсът и помощта в момента, в който им е необходим в момента, в който те започнат съществено да мащабират вече установения в първоначалния етап на тяхното развитие бизнес модел, за да надраснат своята география и да имат съществено значение за икономиката, в която се развиват, в частност - България". 

На въпроса кога за една компания може да се каже, че вече е навлязла във фаза на растеж и е надскочила фазата на стартъпа гостът каза, че абсолютните показатели са относителни, защото в различните индустрии и географии те са различни. "Но основните показатели, които се гледат, са компанията вече да има стабилен бизнес модел, който оперира в една или повече територии. Тоест, валидацията му да е преминала успешно. Той да има потенциала да бъде мащабиран съществено в глобален мащаб и да се намира в онази конкретна точка на своето развитие, в която вече е нужно от фазата на успешен проект да премине във фазата на успешен бизнес, което е различно по отношение на организационните ресурси и пазарните умения, които трябва да притежава предприемачът".

"Географията не е пречка, а дори предпоставка за успех" каза още гостът, посочвайки за пример компанията Chaos Group, която бе наградена с технологичен Оскар, и е една от компаниите в екосистемата на Endeavor България.

 Какви са основните рискове при компания, която се намира във фаза на растеж? Какви са приоритетите на Endeavor България за развитие и ще се насочат ли приоритетно и към други сектори, извън IT бизнеса? 

Вижте целия коментар: 

 

 

Последни новини
Още от В развитие