В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Кой какво губи и печели от СЕТА

Пазарен коментар на Кузман Илиев, 16.02.2017

Кузман Илиев, пазарен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Кузман Илиев, пазарен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Може би ще минат години преди търговското споразумение между ЕС и Канада в неговата цялост да стане факт. Но Европейският съюз, като наднационален конструкт, се поздравява с успех след подписването на СЕТА. Притесненията бяха, че е трудно Европа да постигне политическо решение. Това е политическото измерение на този акт. Това каза пазарният анализатор Кузман Илиев в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев.

"На ниво икономика и финанси виждаме типичните междуправителствени споразумения, когато говорим за случай, в който цял блок страни се договоря с друго правителство. Прави впечатление, от страна на ЕС, че се защитават интересите на експортно-ориентираните компании". 

Въвежда се регулация в посока нагоре, в посока на повече правителствена власт. Отваря се интересен пазар за огромния публичен ресурс - европейски фирми много по-лесно ще могат да участват и в обществени поръчки в регионите в Канада. Беше казано, че това е добра новина за малките и средните компании, но не е така. Това е позитивна новина за големите европейски компании, които и в момента са ангажирани със строителство на магистрали и им е интересен канадския пазар, обобщи анализаторът. 

"Подобен реверанс се прави и по отношение на Канада в съответствие с техните приоритети - рибарство, животновъдство и т.н.". 

Спорен е наднационалният арбитраж, каза още Илиев. Действително имаме поредна крачка към доста повече администрация, бюрократщина и възможности за пречки пред истинския, автентичен бизнес.

До колко са защитени малките производители? Има ли опасност да се занижат качествените стандарти за храните в ЕС?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие