В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

България се изкачва в класацията за икономическа свобода на Heritage

Ивелина Петрова във В развитие, 16.02.2017

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

България подобрява резултата си с 2 точки до 67,9 в годишната класация на фондация Heritage за икономическа свобода за 2017. По този начин страната ни се нарежда на 47-мо място в света и на 23-то място в региона, попадайки в групата на умерено свободните държави. 

Графика 1: Динамика на индекса за икономическа свобода за България в периода 2008-2017. Източник: Heritage.org

Непосредствено преди България се нарежда Косово със същия резултат, но в същото време с подобряване на класирането си с 6,5 точки. От друга страна, непосредствено след България - на 48 позиция - се нарежда Кипър, която влошава резултата си на икономическа свобода с -0,8 точки.  

Румъния, с която често България бива сравнявана, се изкачва нагоре в класацията, заемайки 39-то място в света и 20-то място в региона. Северната ни съседка подобрява резултата си с 4,1 точки. 

От Фондация Heritage констатират, че икономическата свобода се повишава в по-голямата част от страните в световен мащаб през миналата година. Икономическата свобода в световен мащаб се покачва с 0,2 точки до ниво от 60,9 по скала от 0-100, използвана за категоризиране на държавите в индекса. 

В 103 държави, повечето от които са по-малко развити или развиващи се, се наблюдава подобрение в индикатора за икономическата свобода. 49 страни отбелязват дори най-доброто си представяне като резултат, сред които попадат Китай и Русия. 

Две страни - Мавриций и Великобритания - запазват резултата си от предходната година на изданието, докато в 73 държави е отчетено влошаване на икономическата свобода. 16 от тези държави, в това число Бахамските острови, Пакистан, Венецуела, САЩ и други, отбелязват най-ниските си резултати за икономическа свобода в историята. 

Само пет страни - Хонконг, Сингапур, Нова Зеландия, Швейцария и Австралия, отчитат устойчиво високи резултати на икономическа свобода от над 80 точки. Това ги поставя в групата на икономически "свободните" страни. 

29 страни, сред които Чили, Обединените арабски емирства, Великобритания, САЩ, Естония и други, са класирани в групата на "по-скоро икономически свободните" държави с резултати в диапазона 70-80 точки. 

92 държави са категоризирани като "умерено свободни", сред които България, Румъния, Белгия, Испания, Португалия, Италия, а 88 или почти половината от страните, обхвани в изследването, отчитат резултати под 60 точки. От тях 65 страни са класирани като държави с "много ниско ниво на икономическа свобода" при резултати от 50-60 точки, а именно - Русия, Китай, Бразилия, Сърбия, Гърция, Иран. 23 страни са категоризирани като държави с "ограничена" икономическа свобода - под 50 точки, сред които Зимбабве, Украйна, Северна Корея, Куба, Венецуeла и други. 

Графика 2: Категоризация на страните по степен на икономическа свобода по региони. Източник: Heritage.org

Вижте още във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие