В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Стои ли на масата повишение на лихвите в САЩ още през март

В развитие, 15.02.2017

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

С вчерашната си реч пред Конгреса на САЩ Джанет Йелън загатна, че може да се очаква повишение на лихвените проценти през първата половина на годината, като остави отворена вратата за увеличаване на лихвените проценти още на следващото заседание на Фед през март. 

Вероятността за покачване на лихвените проценти се покачи над 30%, макар че пазарите оценяват по-високи шансове за подобна стъпка през летните месеци.

Графика 1: Вероятност за покачване на лихвените проценти в САЩ. Източник: Bloomberg Terminal 

Банковите акции, доларът и доходността по държавните облигации в САЩ отчетоха повишение, след като председателят на Фед Джанет Йелън предупреди, че не трябва да се отлага твърде дълго увеличаването на лихвените проценти на фона на ръста на инфлацията и подобряването на пазара на труда.

Позовавайки се на макроикономическите данни, които Фед следи отблизо с оглед на бъдещите си действия, Йелън отбелязва, че условията на пазара на труда продължават да се подобряват, а инфлацията се движи към целевото ниво от 2%. В първата си реч пред Конгреса след встъпването в длъжност на Доналд Тръмп тя предупреждава, че възможните промени във фискалната и други политики са източник на несигурност за икономическите перспективи. 

Председателят на Фед посочи още, че "в следващите месеци" ще предостави повече яснота относно това как планира да свие баланса на централната банка, който достига $4,5 трлн, добавяйки обаче, че лихвите трябва да достигат достатъчно високи нива, така че Фед да има полезен ход в посока понижението им, ако икономиката се забави. По думите ѝ едва тогава централната банка може да пристъпи към свиване на баланса.

"Това означава, че подобен ход няма да бъде предприет през 2017", коментира главният икономист на Уорд Маккарти Jefferies LLC. 

Графика 2: Баланс на Фед. Източник: Bloomberg

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие