В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Гърция е на командно дишане - ще повлече ли и еврозоната

Пазарен коментар на Кузман Илиев, 15.02.2017

Кузман Илиев, пазарен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Кузман Илиев, пазарен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Гърция е на командно дишане. В момента текат преговори с различните страни в процеса на финансиране на страната и предотвратяване на един колапс, който би довел до изваждане на Гърция от еврозоната, ефект на доминото, затягащ и други държави с разклатено финансово здраве, и евентуално разпадане на монетарния съюз. Тази крачка не изглежда спешна, защото големите падежи ще се случат през юли месец, когато Гърция ще има нужда от сериозен ресурс от кредиторите. В същото време е много ключово споразумението да се случи сега, защото през март големите икономики, Холандия, Германия, Франция, влизат в период на избори и ще се съсредоточат във вътрешните си проблеми. Гърците може и да не успеят да хванат този хубав прозорец. Това каза пазарният анализатор и водещ на "Boom & Bust" Кузман Илиев в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. 

В момента в Гърция тече дебат. Ципрас иска преговорите да бъдат отложени, защото се предполага, че след изборите на власт ще дойдат по-благосклонни управляващи, които ще одобрят по-лесно кредитирането на гръцката икономика. От другата страна стоят финансистите, които твърдят, че трябва да се стремят към възможно най-бързо постигане на споразумение, за да се стартира процеса по изкупуване на гръцки дълг от страна на ЕЦБ в рамките на количествените улеснения. 

До какво ще доведе подобна намеса на ЕЦБ? Защо ситуацията в Гърция ескалира по този начин? Как МВФ се оказа в центъра на проблемите, свързани с кредитирането на гръцката икономика? Защо МВФ може да бъде определен като лечител, който предлага изпитано във времето лечение, но съчетано със "сериозна отрова"? 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие