В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Еврозоната ще се промени, но и ЕС ще бъде нов

Проф. Ингрид Шикова, В развитие, 15.02.2017

Проф. Ингрид Шикова, съосновател на катедра Европеистика в СУ "Св. Климент Охридски". Снимка: Bloomberg TV Bulgaaria Проф. Ингрид Шикова, съосновател на катедра Европеистика в СУ "Св. Климент Охридски". Снимка: Bloomberg TV Bulgaaria

Трябва да се поправят недостатъците на европейския паричен съюз, с който той е заченат. Това, че имаме икономически и паричен съюз, но нямаме тясна координация на икономическите политики, нямаме обща фискална политика, това пречи. Колкото и на някои да не им се иска и да казват, че това води към федерация, постепенно всичко, което се случва в еврозоната, върви в тази посока, каза проф. Ингрид Шикова, съосновател и ръководител на катедра "Европеистика" в Софийски университет "Св. Климент Охридски" през 2007-2011, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки.

Темата за бъдещето на ЕС не е особено популярна в България, но в Европа, след референдума във Великобритания тя се разгорещи и започна голяма дискусия за начина, по който ще изглежда ЕС, каза проф. Шикова. 

Еврозоната ще се променя, но и ЕС ще претъртпи промени. Това, което ме смущава е, че има различни движения, подчерта гостенката. По думите й не това, че ще има едно ядро от държави, които ще стават по-силни и периферия, която ще се движи с по-бавни темпове, е притеснително, а че държавите извън ядрото имат различна идея за посоката, в която искат да се движат. Че се различават не само по скоростта. 

Другият важен момент, върху който обърна внимание професор Шикова, е че не е ясно каква ще бъде "пропусквилостта" на едно такова ядро, дали ще има механизъм, чрез който една държава може да се присъедини към него и какъв ще бъде той. 

Относно предстоящото председателство на България на ЕС и значението му за България събеседничката каза, че не се притеснява по отношение на административната част, но е "хубаво да бъдем забелязани, а не да е председателство, което да мине възможно най-ниско, да няма сериозни грешки, но и да няма с какво да се запомни". "Добре е да имаме идеи и да мислим в тази посока".

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие